Co jeść na poprawę odporności?
Płatki owsiane chronią przed wirusami!
Jedz owsiankę na pierwsze lub drugie śniadanie, by chronić się przed wirusami! Płatki
owsiane wzmocnią Twój układ immunologiczny. Wszystko dzięki beta-glukanom, które
znajdują się w owsianym błonniku.
Beta-glukany a układ odpornościowy
Beta-glukan w jelicie rozpoznawany jest przez makrofagi, nazywane również strażnikami odporności, bowiem ich zadaniem jest unieszkodliwić patogenne czynniki: bakterie, wirusy, pasożyty, komórki obce, w tym rakowe. Gdy spożywasz produkty bogate w beta-glukany, Twoje komórki odpornościowe zostają pobudzone do działania. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie będziesz chorować, jeśli patogeny dostaną się do twojego organizmu. Bardzo ważne jest, by spożywać beta-glukany regularnie. Udowodniono bowiem, że aktywność układu odpornościowego po ich spożyciu utrzymuje się przez 72 godziny.
Jedz owsiankę na zdrowie!
Jeśli chcesz zadbać o swój układ odpornościowy, wystarczy, że będziesz codziennie spożywać płatki owsiane. Pół szklanki płatków owsianych zawiera 2-3 g beta-glukanów. Produkty immunomodulujące zawierające beta-glukany są szczególnie istotne w diecie ludzi aktywnych fizycznie. Długie treningi (biegi, jazda na rowerze) mają negatywny wpływ na układ odpornościowy. Obciążający trening siłowy również zmniejsza wydajność układu
odpornościowego, jednak w znacznie mniejszym stopniu.
Badanie na myszach
W 2004 r. naukowcy z University of South Caroline przeprowadzili badanie na myszach, w
którym myszy biegały na bieżni do momentu wyczerpania. Następnie badacze wystawili myszy na działanie wirusa opryszczki zwykłej typu 1. W dniu sesji „treningowej” i dwa dni wcześniej połowa myszy otrzymała beta-glukany wyizolowane z płatków owsianych. Drugiej połowie myszy podano wodę pitną, do której nic nie dodano.
Jak się okazało myszy, którym podawano beta-glukany były lepiej chronione przed infekcją
wirusową. Odnotowano u nich 20% mniej zachorowań i 20% mniej zgonów, niż u myszy,
które piły wodę.
Podsumowując
Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na
wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzącym w jej skład
beta-glukanom.
Pozdrawiam, dużo zdrówka 🙂
wychowawca mgr Tomasz Stachowicz.