Dietetyka i zdrowe odżywianie :)

11 powodów dla których warto jeść płatki owsianeCo jeść na poprawę odporności?
Płatki owsiane chronią przed wirusami!

Jedz owsiankę na pierwsze lub drugie śniadanie, by chronić się przed wirusami! Płatki
owsiane wzmocnią Twój układ immunologiczny. Wszystko dzięki beta-glukanom, które
znajdują się w owsianym błonniku.


Beta-glukany a układ odpornościowy

Beta-glukan w jelicie rozpoznawany jest przez makrofagi, nazywane również strażnikami odporności, bowiem ich zadaniem jest unieszkodliwić patogenne czynniki: bakterie, wirusy, pasożyty, komórki obce, w tym rakowe. Gdy spożywasz produkty bogate w beta-glukany, Twoje komórki odpornościowe zostają pobudzone do działania. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie będziesz chorować, jeśli patogeny dostaną się do twojego organizmu. Bardzo ważne jest, by spożywać beta-glukany regularnie. Udowodniono bowiem, że aktywność układu odpornościowego po ich spożyciu utrzymuje się przez 72 godziny.

Jedz owsiankę na zdrowie!

Jeśli chcesz zadbać o swój układ odpornościowy, wystarczy, że będziesz codziennie spożywać płatki owsiane. Pół szklanki płatków owsianych zawiera 2-3 g beta-glukanów. Produkty immunomodulujące zawierające beta-glukany są szczególnie istotne w diecie ludzi aktywnych fizycznie. Długie treningi (biegi, jazda na rowerze) mają negatywny wpływ na układ odpornościowy. Obciążający trening siłowy również zmniejsza wydajność układu
odpornościowego, jednak w znacznie mniejszym stopniu.

Badanie na myszach

W 2004 r. naukowcy z University of South Caroline przeprowadzili badanie na myszach, w
którym myszy biegały na bieżni do momentu wyczerpania. Następnie badacze wystawili myszy na działanie wirusa opryszczki zwykłej typu 1. W dniu sesji „treningowej” i dwa dni wcześniej połowa myszy otrzymała beta-glukany wyizolowane z płatków owsianych. Drugiej połowie myszy podano wodę pitną, do której nic nie dodano.

Jak się okazało myszy, którym podawano beta-glukany były lepiej chronione przed infekcją
wirusową. Odnotowano u nich 20% mniej zachorowań i 20% mniej zgonów, niż u myszy,
które piły wodę.

Podsumowując
Jak się okazuje owsianka może być doskonałym sposobem na śniadanie, a także na
wzmocnienie naturalnej odporności organizmu. Wszystko dzięki wchodzącym w jej skład
beta-glukanom.

Pozdrawiam, dużo zdrówka 🙂
wychowawca mgr Tomasz Stachowicz.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.